De verzorging van Orchideeën

 
Het verzorgen van Orchideeën in de vensterbank.
Het moet voor iedereen toch een uitdaging zijn om deze prachtige planten te zien bloeien. Het komt er op neer dat Orchideeën niet meer zorg nodig hebben dan andere planten. De temperatuur is sterk afhankelijk van de soort die u wilt kweken. In de meeste gevallen geeft de kamertemperatuur alle mogelijkheden om veel variëteiten uit de grote orchideeën-familie te kweken Steeds weer zijn er andere geslachten, soorten of hybriden, de keuze is onbeperkt, omdat er steeds meer gekweekt wordt voor de vensterbank.
Als beginnende kweker is het raadzaam te beginnen met de Phalaenopsis soorten. Binnen deze soort treft u veel hybriden (kruisingen), grote bloemen en een overdaad aan kleuren. Dit zijn tevens planten die het hele jaar kunnen bloeien. Wanneer de tak is uitgebloeid, kan deze zelfde tak opnieuw gaan uitlopen. Daarom raden wij u aan de tak na de bloei boven het 2de of 3de oog af te knippen. U heeft dan de kans dat hij weer opnieuw gaat uitlopen en/ of er komt een hele nieuwe steel. Maar wel geduld hebben, want doorgaans bloeien de meeste orchideeën 1 keer per jaar.
Vrijwel alle planten hebben na de bloei een rustperiode. Dit hangt af van de soort en het type. Gedurende die rustperiode zal de plant minder warmte en water vragen. Van belang is tevens in welk mengsel de planten zijn opgepot. Het ene mengsel is droger dan het andere.
De 4 belangrijkste punten zijn: Licht, Warmte, Water, Bemesting
 

Licht

Licht is een belangrijke levensbron voor alle leven. Zonne-energie wordt in de plant opgeslagen zoals suiker en andere verbindingen. De plant maakt bouwstoffen uit koolzuur, water en licht door middel van zijn bladeren (assmilatie).
s' Zomers dienen de planten beschermd te worden door vitrage, jaloezie of zonnescherm. De planten nooit in de volle zon plaatsen. Te veel licht doet het blad verbranden en de glans verdwijnt. s'Winters moet men zoveel mogelijk licht benutten
.

Warmte

Warmte en vocht spoort de plant aan tot groei. Krijgt hij niet voldoende warmte dan vertraagd de groeisnelheid. Dit kan inhouden dat de groei achterblijft. Warmte overdag is 19° tot 25° en s'nachts 16° tot 19°.

Water

Leven zonder water is ondenkbaar. Een gezond wortelstelsel kan voldoende water opnemen en door geven aan de bladeren. Met behulp van water en zuurstof worden suikers omgezet in energie, die de plant gebruikt om te groeien, te bloeien en in leven te blijven.
Hoe geeft men water?? Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. Hier moet je een beetje gevoel voor krijgen. In de groei gebruikt de plant meer water en in de winter is dat minder. Je kunt eigenlijk beter te weinig water geven dan te veel. Te veel kan verrotting van de wortels veroorzaken.
Water geven en op laten drogen is het beste! In de winter is één keer water geven per week voldoende, in de zomer is dat 3 keer per 2 weken
 
Gieten van het water kan boven op de pot gedaan worden. Door de pot in uw overpot ( bv. stenen) op een kleine verhoging te zetten kan het water uit de pot lopen en voorkomt u verrotting van het wortelstelsel. Geeft u van onderen water, geef dan zoveel dat de plant het in 1 dag opdrinkt en niet in het water blijft staan.   


Bemesten

Orchideeën hebben ook behoefte aan voeding. Dit verschilt echter per jaargetijde en dit hangt weer samen met de bloei en rustperiode van de plant. Aanbevolen wordt het volgende schema aan te houden: van half februari tot half oktober extra kalium + één keer in de maand en van half oktober tot half februari niet meer bemesten. In de plantenvoeding moet stikstof, fosfor en kalium aanwezig zijn. In principe kunt u de plantenvoedingsmiddelen gebruiken die in de handel zijn, echter aanbevolen wordt om speciale orchideeën-voeding te nemen daar die is toegerust op de soort.
 


Verpotten

Over het algemeen worden orchideeën om de 2 à 3 jaar verpot. In de lente verpot je de planten die in de herfst bloeien en in september/oktober de planten die in de lente bloeien. Bij orchideeën met een schijnknol is het van belang dat je de knol tegen de want van de pot plaatst, zodat de jonge scheut ongeveer in het midden van de pot groeit. Orchideeën, zoals Phalaenopsis, zet je gewoon in het midden van de pot. Verpotten mag alleen in een zeer luchtig mengsel. Bij voorkeur orchideeën mengsel.
 


Opnieuw in bloei

Als de eerste bloemen op de steel zijn uitgebloeid, snijdt men de stengel zo laag mogelijk af waarna u ze een rustperiode geeft. Dit geldt voor alle soorten, behalve voor de bekendste potorchidee, de Phalaenopsis. Deze dient men boven het tweede of derde oog af te snijden. Dit heeft als voordeel dat de nieuwe tak al na enkele weken tot maanden kan verschijnen op dezelfde steel, terwijl het anders wel 4 tot 8 maanden kan duren voordat zich een nieuwe steel aankondigt. Dit trucje bij de Phalaenopsis kan men echter maar 1 tot 2 keer herhalen. Daarna moet de tak zo laag mogelijk worden afgesneden.

Enkele handige tips